skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
 
ПИЛОТ ПРОЈЕКАТ
"ОБОГАЋЕН ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД"
школска 2020/2021.год. >>>
 
ОБОГАЋЕН ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД


На основу решења Министарства просвете , науке и технолошког развоја, у Паланачкој гимназији, од септембра 2020.године, почела је реализација пилот пројекта „Обогаћен једносменски рад.“  Главни циљ овог пројекта је пружање додатне васпитни-образовне подршке у учењу и развоју ученика кроз различите моделе обогаћеног једносменског рада у школи.
Учешћем у различитим активностима ученицима је омогућено да :

- Усаврше своја знања, постигну боља образовна постигнућа и превазиђу препреке у учењу;
- Развију здравствено-хигијенске навике и позитиван однос према сопственом телу и очувању здравља;
- Квалитетно и безбедно проводе слободно време;
- Развију социјалне вештине;
- Развију логичко мишљење;
- Негују културу лепог понашања и др.

Програм обогаћеног једносменског рада се реализује у нашој школи од треће недеље септембра школске 2020/2021. године у поподневним часовима по већ утврђеном распореду. Ученици свих разреда могу да се определе за неку од понуђених активности (највише две).

Програм обухвата следеће секције:

ХОР И ОРКЕСТАР

- Хор и оркестар
- Ритмика и сценски покрет

КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА СЦЕНСКИ И ВИЗУЕЛНИ НАСТУП

- Од радионице до филма
- Игроказ-сценски настип
- Језичка култура
- Беседништво

ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА - НЕКАД И САД

- Од радионице до презентације
- Од радионице до акције
- Од радионице до веб презентације

Хор и оркестар; Ритмика и сценски покрет

Једна од редовних слободних активности у нашој школи је ред школског хора и оркестра, увршћена је у програм обогаћеног једносменског рада и обогаћена ритмичким покретима. Секцију воде професор музичке културе Бојан Исаиловић и Професор физичког и здравственог васпитања Јасмина Живанчевић

Објава догађаја:

У оквиру пројекта Обогаћеног једносменског рада, а кроз активости које пружају ученицима подршку у учење и очувању здравља. Ученици треће и четврте године кроз истраживачки рад и радионице обрадили су теме везане за суплементе у исхрани, редовне лекарске прегледе и вакцинацију. Кроз ову активност ученици су усвојили нова знања и унапредили постојећа.
- Суплементи у исхрани (Тамара Златковић) >>>
- Правилна употреба додатака исхрани (Никола Талијан) >>>
- Правилна употреба додатака исхрани (Василије Чарапић) >>>

ПЛЕСОМ ПРОТИВ КОРОНЕ

Радионица „ Плесом против короне“ је тронедељна радионица у оквиру обогаћеног једносменског рада реализована током децембра месеца. Покрет је наш први облик комуникације, а плес је одличан да изнова комуницирамо на тај начин. Покретом и музиком се може изразити оно што се не може речима. Ефикасност плеса и музике на ментално здравље су већ познати. Развија емоционалну, физичку, когнитивну и социјалну интелигенцију. Кроз ову радионицу ученици су уживали у покрету, испољили своја осећања, радили у пару, слушали лепу музику. Успели су да се опусте, забаве, корисно и активно проведу слободно време, а и чланови њихових породица. Ученици су у оквиру ових плесних радионица плесари Енглески и Бечки валцер као и народно коло Моравац.
1 2 3
 
4 5 6
 
Погледајте још активности секције једносменског рада Хор и оркестар >>>
 

ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ И СВЕТИ ТРИФУН

Поводом дана заљубњених и дана Светог Трифуна ученици су у оквиру пројекта Обоћен једносменски рад реализовали радионицу под називом: „Покажи љубав“. Задатак је био да покажу рукама своју љубав. Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију и смањену комуникацију међу људима ослонили смо се на невербалну комуникацију и говор тела >>>
СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ
Сваке године, 21.марта, обележава се Светски дан особа са Дауновим синдромом. Симболика броја 21 је управо та што се баш на 21. хромозому догађа аномалија која узрокује ову болест. Специфичност овог дана је и то што се широм света позивају грађани да обувањем различитих чарапа покажу своју различитост и тако пруже подршку особама са Дауновим синдромом. Ове године и ученици наше школе су својим радовима дали допринос обележавању овог дана.

Радове ученика можете погледати на линку >>>
САТ ЗА НАШУ ПЛАНЕТУ 2021- ПОКРЕНИ СЕ ЗА ПЛАНЕТУ

Светска акције "Сат за нашу планету 2021-Покрени се за Планету" (Earth Hour) ове године је одржана 27.марта у 20:30 часова. Ову акцију организује Светска организација за природу (WWF) уз подршку Владе Шведске у оквиру пројекта "Да  нам клима штима". Због епидемиолошке ситуације, и ове године "Сат за нашу планету" обележава се дигиталним путем. У ванредним околностима попут ове, климатске промене и њихов утицај на сваког од нас, али и света који нас окружује, из дана у дан постају све важнија тема у свакодневном животу. Ове године су ученици Паланачке гимназије показали и висок ниво друштвене одговорности. Чланови ове секције, у оквиру пројекта "Обогаћене једносменске наставе" су  кроз активности и радионице имали прилику да се едукују о климатским променама и, што је најважније о томе шта могу да ураде како би климатске промене ублажили или им се прилагодили. Ученици су учествовали у акцији гашења светла 27.03.2021. године у трајању од једног сата од 20:30 до 21:30, а својим радовима послали поруку широј заједници о значају очувања наше планете.

Радове ученика можете погледати на линку >>>

 
 
Креативна радионица за сценски и визуелни наступ
 
Циљ пројекта De profundis – креативне радионице је јачање естетског осећања код ученика и афирмација уметничких склоности; изграђивање аутентучности у стваралачком поступку; тражење алтернативнијег приступа интерпретацији уметничког текста; успостављање синкретичког израза у повезивању различитих медија – покрет сцена, музика, књижевности, филм, фотографија. Крајњи циљ овог пројекта је јачање самопоуздања и веровања у уметнички израз.
Руководиоци пројекта су професори српског језика и књижевности: Марија Поповић, Олгица Лазић, Бојана Ђорђевић и Снежана Милутиновић.
 
 
МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА
 
На иницијативу Бојане Ђорђевић, Олгице Лазић, Марије Поповић и Снежане Милутиновић, професорки српског језика и књижевности, у Паланачкој гимназији обележен је Међународни дан матерњег језика. Кроз беседу ,,У почетку беше реч", читање одломака књижевних дела писаних на дијалектима (,,Петријин венац" и ,,Зона Замфирова"), прављење адекватних паноа са честим језичким грешкама и разговоре о значају неговања матерњег језика, смедеревскопаланачки гимназијалци реализовали су ову активност улепшавши је песмом и жељом да обогате своја знања
 
 
         
 
СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

23.04.2021. у Паланачкој гимназији обележен је Светски дан књиге

 
КРАТКИ ФИЛМ О БРАНКУ МИЉКОВИЋУ
 
Поводом обележавања шездесет година од смрти нашег великог песника ученици наше креативне радионице на челу са професорком српског језика и књижевности Маријом Поповић припремили су кратки филм о Бранку Миљковићу
 
 
ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ
 
 
Паланачка гимназија - некад и сад
 
100 година Паланачке гимназије >>>
 
 
План обогаћеног једносменског рада - Паланачка гимназија некад и сад
 
 
Објаве обогаћеног једносменског рада - Паланачка гимназија некад и сад
 

 
 
 
 
Стоп вршњачком насиљу >>>
 
 
© WEB Team Паланаке ГИМНАЗИЈЕ, 2021.