skola2
Насловна Историјат Организација Колектив Ученици Кабинети Актуелности Школски календар Такмичења Екскурзије Контакт
 
КОШАРКА
 
03.06.2021. Након бронзане медаље на Републичком такмичењу 3 на 3, кошаркашки тим Паланачке гимназије освојио је данас 2. место и сребрну медаљу у Србији! Браво кошаркаши!!!
 

КОНКУРС
 
Књижевна олимпијада одржана је у Београду 23. маја 2021. Тамара Златковић III1 и Душан Андрић III2 освојили су по 17 поена од укупно 20 и високе пласмане на 4. места. Јелена Митровић IV3 освојила је 15 поена и 6. место.
 

МАТЕМАТИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ МИСЛИША
 
На математичком такмичењу "Мислиша 2021" Марија Амановић IV1 освојила је 3. награду, а Никола Талијан III1 Похвалу

ФОТО-КОНКУРС "ЋИРИЛИЦА УВЕК СА МНОМ" И ЈЕЗИЧКИ КОНКУРС "СРПСКИ ЈЕЗИК ПИСМЕНОСТ У СЛИЦИ И РЕЧИ"
 
Поводом Дана словенске писмености организација ,,Ћирилична баштина” из Бајине Баште, установљена на основу Декларације о заштити и неговању ћирилице, расписала је фото-конкурс ,,Ћирилица увек са мном” на територији Србије, Црне Горе и Републике Српске. У конкуренцији од 63 фотографије из земље и региона, трећу награду, по мишљењу публике, освојила је ученица другог разреда ,,Паланачке гимназије” Јана Митровић. На иницијативу своје професорке српског језика и књижевности Јелене Ђурић, Јана је учествовала и на језичком  конкурсу ,,Српски језик и писменост у слици и речи”, који је истим поводом расписао Департман за србистику и Центар за савремена филолошка проучавања младих истраживача Филозофског факултета у Нишу. Средњошколци из Србије учествовали су у конкурсу и показали, користећи слике и речи, креативност и оригиналност у приказивању свог виђења писмености у српском језику. Након пажљивог разматрања пристиглих радова и гласања, петочлани  жири је донео одлуку и Јана Митровић освојила је другу награду на овом конкурсу. 

Иначе, православне земље широм света 24. маја славе Дан словенске писмености и културе. Овај празник основан је у знак сећања на свету браћу Ћирила и Методија. У 9. веку, тачније 863. године, ови хришћански мисионари створили су прву словенску азбуку. Од тада се они сматрају просветитељима источног хришћанског света. Покренута је иницијатива од стране Министарства културе и информисања да овај дан буде проглашен државним празником.
 

ОРИЈЕНТИРИНГ
 
21.05.2021. На Државном такмичењу у оријентирингу које је одржанао на Авали Дуња Букумирић је заузела треће место, а екипним пласманом Калине Момировић, Невене Николић, Дуње Букумирић и Миљане Марковић на друго место, Паланачка гимназија је остварила пласман на Светско првенство које ће бити одржано у Београду
 
 

ОДБОЈКА
 
13. мај 2020., женски одбојкашки тим Паланачке гимназије освојио је друго место на Окружном такмичењу
 

КОШАРКА
 
12. мај 2020. мушки кошаркашки тим Паланачке гимназије освојио је прво место на Окружном такмичењу
 
 
24. мај 2021. И мушка кошаркашка екипа Паланачке гимназије и екипа у Баскету 3 на 3 освојиле су прва места на Међуокружним такмичењима и пласмане на Републичка такмичења
 
   
26.мај 2021. Екипа наше школе у Баскету 3 на 3 освојила је данас у Крагујевцу 3. место на Републичком такмичењу
   
 
   
 

ПРОГРАМИРАЊЕ
 
25. априла 2021. у Паланачкој гимназији је одржано Окружно такмичење из програмирања у организацији Друштва математичара Србије. Ученици Паланачке гимназије Игор Вићентијевић IV2 и Мина Тодоровић II6 освојили су прва места у Округу чиме су потврдили своје добре резултате током три круга квалификација и остварили су пласман на Државно такмичење. Државно такмичење одржано је 15.05. на Природно- математичком факултету у Крагујевцу. Игор Вићентијевић је имао одлично учешће и мало је недостајало да освоји и награду.

КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА
 
25. априла у Смедереву одржано је такмичење из Српског језика и књижевности Књижевна олимпијада. Три ученика наше школе остварило је пласман на Републичко такмичење 22.05.2021. одржано је Републичко такмичење на Филолошком факултету у Београду.
 ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РЕЦИТОВАЊА
 
Најбоља на Општинском и Окружном нивоу је Ана Кузмановић III1. Остале такмичаре, представнике наше школе можете слушати на youtube каналу Паланачке гимназије >>>
 

АТЛЕТИКА
 
22. април 2021., Смедерево - Окружно такмичење.
Мила Милосављевић I1- 1. место, Бранко Басарић I6- 2. место
 
 
11. мај 2021. - Међуокружно такмичење у атлетским дисциплинама и пласман Миле Милосављевић I1 на Републичко такмичење у скоку у даљ
 

ЏУДО
 
Стефан Ђорђевић IV2 освојио је 2. место на Првенству централне Србије и 5. место на Републичком прбенству у џудоу за ученике средњих школа Србије.

МТС АПП КОНКУРС
 
На дестом по реду MTS APP конкурсу за креирање апликације за мобилне уређаје учествовао је и тим Паланачке гимназије са апликацијом Time Out. Конкурс је један од водећих пројеката у оквиру програма "Покрећемо покретаче" којим Телеком Србија настоји да подржи и промовише младе програмере. На конкурсу могу учествовати само тимови ученика из гимназија које раде по специјалном програму за таленте за математику, информатику и рачунарство. Карактеристике апликација које се оцењују су оригиналност, иновативност и функционалност као и допринос унапређењу коришћења мобилних уређаја.

СТРЕЉАШТВО
 
12.10.2021. Ученица друге године Андреа Филиповић на Окружном такмичењу у Смедереву је друга са резултатом 252 круга. Велики успех за Паланачку гимназију која се после низа година поново такмичи у стрељаштву
 

СТОНИ ТЕНИС
 
13.10.2021. Одржано је Општинско такмичење у стоном тенису екипно и појединачно. Алекса Марковић III5 је заузео 1. и пласирао се на Окружно такмичење које ће бити одржано у Смедереву.
 
16.10.2021. На Окружном такмичењу у Смедереву Алекса Марковић заузео је треће место.

ТАКМИЧЕЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ НЕМАЧКОГ УДРУЖЕЊА ,, Maria Theresiopolis"

Немачко удружење ,, Maria Theresiopolis" из Суботице уз подршку Министарства унутрашњих послова СР Немачке, града Суботице и Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне мањине- националне заједнице организовало је такмичење у писању састава и прављењу кратких филмова на немачком језику за ученике средњих и основних школа. Наши ученици су као и прошле године, били веома успешни и још бољи! Ове године освојили смо једно прво и два трећа места.

© WEB Team Паланачке гимназије, 2021.